top of page
stollan.jpg

Karin Stolt Halvarsson

Åre VM 2019 - VM-bolagets mediechef och ansvarig för Volontärsutbildning

"Alla kan skapa en kurs med MakeMyCourse"

(2018-11-08)

Med hjälp av en digital kurs utbildade VM-bolaget i Åre samtliga volontärer inför alpina VM.

Verktyget är väldigt lätt att använda både för den som administrerar kursen och den som går den, säger Karin Stolt Halvarsson, VM-bolagets mediechef och volontäransvariga.

Hur får man 1400 volontärer från 38 nationer att snabbt begripa vad som förväntas av dem? Jo, man skapar en interaktiv e-learningkurs, precis som VM-bolaget Åre 2019 AB gjorde inför alpina VM i Åre i februari 2019. Med hjälp av MakeMyCourse erbjuder satte VM-bolagets ihop en digitala utbildning som uppfyllde volontärernas behov, med texter, bilder och rörligt material. Dessutom med olika quiz för att säkerställa att deltagarna tog till sig informationen. Kursen gjordes i en svensk och en engelskspråkig version.

Verktyget är otroligt användarvänligt och våra mätningar visar att volontärerna ger kursen högt betyg, säger Karin Stolt Halvarsson.

Den första versionen av kursen sjösattes redan inför världscupsfinalen i Åre i mars 2018, knappt ett år före alpina VM.

Som VM-arrangör får man alltid arrangera världscupsfinalen året innan, det blir som ett för-VM, säger Karin. Man kan säga att det var version 1.0 av utbildningen. Sedan expanderade vi till version 2.0 inför själva VM.

För VM-bolaget var det självklart att välja en utbildningsplattform från MakeMyCourse. MakeMyCourse och moderbolaget Xpectum har gott renommé och vi har använt dem tidigare, säger Karin Stolt Halvarsson. Att de är Årebaserade gjorde valet ännu enklare. MakeMyCourse har varit otroligt flexibla och hjälpt oss när vi har haft frågor. Vi fick den service vi behövde.

Ett av huvudsyftena med utbildningen var att få ut vikten av gott värdskap. Kursen gav en basfärdighet i vad VM står för samt skapade en förförståelse för vad volontärerna kunde vänta sig under tävlingarna. Det handlade om alltifrån var de skulle bo och vilka uppgifter de skulle utföra. Dessutom gav kursen kunskap om Åre by, vilka värden Åre står för, hygien och hur man undviker sjukdom, hur arenaområdet var uppbyggt och vikten av hållbarhet.

Hållbarhet genomsyrade varje sten i bygget av detta alpina VM, säger Karin Stolt Halvarsson. Att göra utbildningen digital var ett led i det hållbarhetsarbetet. Framtiden för stora evenemang bygger på att de är digitala och hållbara.

vm_bild.png
bottom of page